Logo Latitude rgb website
wolken (2)
Wij zijn in de wolken. Door iets speciaals? Nee, eigenlijk niet.
'Alleen' heel erg bewust van de ogenschijnlijk gewone dingen die niet altijd gewoon zijn.
Vrijheid, gezondheid, het speciale contact met de deelnemers van onze opleidingen, goed lopend bedrijf, kopje koffie in de zon, wandelen wanneer we zin hebben, fijn huis en zo is er nog heel veel om dankbaar voor te zijn.
Vul maar eens in voor jezelf. Waardoor ben jij in de wolken?

Heb jij dat trouwens ook dat je denkt dat iets kort geleden is en dat het opeens veel langer blijkt te zijn? Wij zijn over het algemeen behoorlijk gestructureerde mensen. Alleen blijkt er met het versturen van nieuwsbrieven wat minder structuur te zijn.
Is dat erg? Nee hoor, vinden wij zelf niet. De eerste jaren van ons bedrijf dachten we dat oa het versturen van nieuwsbrieven ons bedrijf staande zou houden. Uiteraard is dat niet het geval. We hebben structuur als het nodig is en sturen een nieuwsbrief als we zin hebben om er een te maken. Zoals nu dus.
Dit past ook bij ons en ons bedrijf. Wat is er nodig en hoe voelt het.
Interessant om bij jezelf eens na te gaan. Wat en hoe doe je iets.
Omdat het moet?
Omdat het zo hoort?
Omdat je het zo geleerd hebt?
of
Omdat je iets wilt?
Omdat iets goed voelt?
wolken (14)
Nieuw: Programma leiderschap en het systeem.

Helaas kwamen er dit deze keer niet voldoende deelnemers voor de leergang transformatief leiderschap. Niet getreurd (nou ja, kort) en een aantal belangrijke onderwerpen samengevoegd in een mooi nieuw
programma: Leiderschap en het systeem.
Acht dagen (drie blokken van 3-3-2) en in onze vertrouwde locatie in Lemmer, gegeven door Anita Lesman en Boudewijn.

In het eerste blok kijk je achterom, naar het systeem van herkomst.
Welke plek nam je daar en welke plek is echt van jou?
In het tweede blok kijk je naar je plek in je organisatie.
Caroliene Wiedenhof geeft in dit blok een filmlezing.
In het derde en laatste blok integreer je e.e.a. Zet je de puntjes op de 'i'.
We eten gezamenlijk en blijven overnachten.

De data zijn: 15, 16 en 17 sept; 13, 14 en 15 okt; 17 en 18 nov.
Locatie: hotel Iselmar in lemmer
wolken (5)
In de afgelopen jaren zijn er door meerdere deelnemers van onze opleidingen bedrijven gestart en/of het systemisch werken toegevoegd. Dat is mooi om te zien hoe het systemisch werken zich verspreidt.
Hierbij een aantal namen van de bedrijven:
Suus Heijnen: Verbindingskr8
Mariëlle Bins en Janny Lourens: Systemischwerkenwerkt
Anja Mulder: Muldercoaching en advies
Mariëlle van Veen: Praktijk de zielswijze
Grietje Tangenberg: Compassie-coaching
Petra Schat: SchatkrachtWil je ook vermeld worden in onze volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten.
wolken (4)
De lijn van bron naar bestemming.
Voor de eerste keer in gesprek met een mogelijke opdrachtgever? Vanaf het begin is het belangrijk te voelen wat er gebeurt. Bij jou, bij hem/haar. Vanaf welke plek wordt de vraag gesteld? Waar uit zich overdracht en tegenoverdracht?
Het hoort bij de ‘systemische diagnose’ en gaat vooraf aan vragen met betrekking tot
  • horizontale en verticale ordening,
  • of er iemand wordt uitgesloten,
  • of er balans is in geven en nemen
  • en welke dynamieken mogelijk spelen.
Belangrijk daarbij is het verhaal van de organisatie. Hoe is het ontstaan en waar gaat het naartoe. Hier ga je eerst op zoek naar de bron. En mogelijk nog een steekje dieper, naar de leidende principes. De geschiedenis en drijfveren van waaruit de organisatie is ontstaan. Alle verhalen zijn daarbij van belang, alle mensen die erbij betrokken waren, elke gebeurtenis. Let ook op wat er tussen de regels door niet verteld wordt en wie er mogelijk zijn buitengesloten, vergeten geraakt of niet voldoende geëerd. Zo ontdek je langzamerhand het kernthema en het onderliggende verlangen van waaruit alles is begonnen.
Verhalen kunnen zowel persoonlijk zijn, uit een team komen of uit de organisatie.
Als zelfstandige speelt per definitie het persoonlijke verhaal. Dat is ontstaan uit de geschiedenis van de verteller. Waarom ben je ooit voor jezelf gestart en ben je nog trouw aan deze oorsprong, deze bron? Wat is er allemaal gebeurd wat ervoor heeft gezorgd dat je staat waar je nu staat? Natuurlijk zijn daar de persoonlijke thema’s van belang. Jouw plek in de ordening van weleer, de hechting, je magische taak. Daardoor word je geraakt of neem je juist afstand. Heb je moeite met het aangeven van grenzen, zet je jezelf vast. Als je symptomen kunt zien als richtingwijzers kom je steeds dichter op de lijn. Wat is het centrale thema binnen jouw bedrijf? Omgang met autoriteit, drang naar perfectie, irritatie naar steeds dezelfde personen, in steeds vergelijkbare situaties? Onderzoek wat jij verlangt in een contact.

Soms speelt ook het teamverhaal. Bínnen teams, maar ook tussen verschillende teams kan het ‘boteren’ of niet. Wat gebeurt hier in de ordening, wat zijn interactiepatronen, is er een open uitwisseling of lijkt het meer op spelmatig gedrag? Tijdlijnen zijn van belang, net als de context waarbinnen de teams zijn ontstaan. Wat waren die omstandigheden en wie hoorden erbij?

Tot slot het organisatieverhaal. Een symptoom dat invloed heeft op het hele organisatieverhaal vragen om het in kaart brengen van de geschiedenis op een tijdlijn. Van de stichting tot het nu. Waar is een breuk ontstaan op de lijn?

Het verhaal brengt je van bron naar bestemming. Hoogtepunten, dieptepunten, mooi en minder mooie momenten. In het verhaal ontdek je vanuit de systemische diagnose de breuken, de plekken waarop het haperde, waarop keuzes zijn gemaakt, veranderingen doorgevoerd.

Daar moet je zijn om (opnieuw) taak en focus duidelijk te krijgen en verbinding te kunnen maken met de bron zodat het weer kan stromen.
wolken (10)
Nóg een Camino?
Ja hoor. Het kan weer. 26 juni laatste werkdag; 27 juni op pad.
Dit keer de Camino Primitivo, van Oviedo naar Santiago de Compostella. Een pittige tocht door de uitlopers van de Pico's. In 12 etappes ruim 300 km; 8000 meter stijgen en 7700 m dalen. De start van de eigenlijke wandeling is dit keer bij de kathedraal van Oviedo, twee dagen nadat ik uit huis ben vertrokken en voor mij deze Camino is gestart. De dag voor vertrek zoek ik daar een moment van stilte en bezinning. De afsluiting van een periode van werk, de start van een periode van rust en opladen markeer ik graag door naar binnen te gaan en me open te stellen voor alles wat er komt. Een Camino is ook een manier om me terug te trekken vanuit het dagelijkse leven en overgeven aan wat er is en op mijn pad komt. Het zijn rituelen, meditatieve momenten geworden die ik onderweg zowel in de stille natuur als in diverse religieuze ruimtes, groot en klein, regelmatig doe.
De ‘finish’ bij de kathedraal in Santiago de Compostella. Het blijft een magisch moment: door een poort het plein oplopen, laverend tussen lopers en toeristen naar de ster in het midden. Een gevoel van ongekende saamhorigheid en nog veel meer, onbeschrijfelijk. Soms iemand die je eerder bent tegengekomen, soms alleen. Een stille blik op de kathedraal en daarna er tegenover, zittend tegen één van de vele pilaren. Genietend kijken en luisteren naar zingende, huilende, lachende (groepen), lopers, fietsers en zien hoe iedereen op een eigen manier hier is, viert, terugkijkt.
En tussen start en finish? Wandelen, ontmoeten, genieten, relaxen, soms ook afzien en elke dag opnieuw vertrouwen op eten, drinken en een bed. Het eten vaak in een bar/restaurant, soms uit een winkel. Het drinken ook regelmatig uit een van de vele waterbronnen. Het bed soms in een herberg op een slaapzaal, soms iets luxer…
Het leven van een pelgrim.
Ik kijk weer uit naar de vele ontmoetingen, belevenissen en
inzichten.

wolken (15)
Workshops
Transactionele Analyse
Op 7 en 8 oktober geeft Oranoes Tafrischian weer de workshop Transactionele Analyse. Een twee-daagse waarin de basis van TA aan bod komt en er vooral veel oefeningen worden gedaan. De vorige in april was vol, dus wacht niet te lang met aanmelden.

Praktijkdagen
28 en 29 oktober zijn er de praktijkdagen voor iedereen die bij ons een opleiding heeft gevolgd. Twee dagen waarin je vragen kunt stellen, wij een familieopstelling en een organisatieopstelling begeleiden en er veel tijd is waarin je zelf kunt begeleiden onder supervisie van ons. De een wil zich vooral weer een paar dagen onderdompelen met opstellingen en de ander loopt vanuit het eigen werk tegen vragen aan en wil zich verder ontwikkelen. Iedereen is welkom.
wolken 2
AGENDA

Opleidingen
Basisopleiding familieopstellingen 3: Start 9 september
Vervolgopleiding familieopstellingen 2: Start 23 september
Opleiding organisatieopstellingen 2: Start 30 september


Programma leiderschap en het systeem: Start 15 september

Workshops
Transactionele Analyse: 8 en 9 oktober
Praktijkdagen: 29 en 30 oktober
Opstellingen-avonden in Groningen en Lemmer: zie agenda op de site

De agenda van de eerste helft 2023 staat op onze site.
Als je meer informatie wilt of contact met ons, kijk dan op onze SITE, bel of mail.
schommelenLaten we schommelen
kijken naar de wolken
meebewegen
met alles wat is

facebook linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet