Logo Latitude rgb website
6B1DA086-5ED2-4FD5-8DE0-0BC1960CA830
Voorjaar 2020. Tjonge, dit hebben we nog nooit meegemaakt. Wat een bijzondere tijd leven we in.

Er is onzekerheid. Over gezondheid, werk, inkomen. Ook is er angst, paniek soms zelfs. Diep van binnen. Voor de een is er tijd, veel tijd, voor een ander juist het tegenovergestelde. Voor iedereen is het anders. Iedereen leeft in het eigen systeem. Iedereen heeft ook een systeem van herkomst. Beide systemen zorgen ervoor dat je met de huidige situatie omgaat zoals je ermee omgaat.

Misschien eens goed om na te denken, te voelen wat 'het' met jou doet en waar dat vandaan komt. Tijdens een moment van stilte, meditatie, lange wandeling. Benieuwd wat het je oplevert. Welke inzichten je krijgt. Over het NU. Over straks, hierna. Ga je op dezelfde manier verder of maak je een andere keuze. Je herkomst kun je niet veranderen, je toekomst mogelijk wel.

Concreet betekent het voor ons dat de opleidingen die in april zouden starten doorgeschoven zijn. Uiteraard zijn er ook afmeldingen omdat het nu niet mogelijk is door de gewijzigde omstandigheden om mee te doen.

Wij hebben er bewust voor gekozen om niet on-line te gaan werken. Een opstelling begeleiden, 1:1, is on-line zeker werkbaar, maar een opleiding op deze manier past niet bij ons, bij onze manier van werken. We kunnen in onze ogen dan niet de kwaliteit bieden die we willen.

Gelukkig kunnen we morgen weer starten met onze opleidingen!

De aanmeldingen voor onze opleidingen in september beginnen weer binnen te komen. En dat is een goed teken. Een teken dat veel mensen verder kunnen en willen. En misschien worden er keuzes gemaakt op basis van wat men op dit moment bewust en gewaar is geworden. Dat het tijd is voor andere keuzes. Dat het leven betrekkelijk is en en op basis van een onzichtbaar 'iets' het er maar zo heel anders uit kan zien.

Niemand weet hoe het verder zal gaan. Maatschappelijk, economisch, politiek, je gezondheid. Mensen niet, regeringen niet, instanties niet.
Dus leef, NU.
462EE040-B299-461C-93EC-327ADBF84991
Ik (Boudewijn) heb me geen seconde verveeld. Plotseling een lege agenda. En dan? Ik heb in ieder geval het sporten weer opgepakt. Meer en langer wandelen, maar ook weer hardlopen. Verder lees ik veel. Het is net als in een vakantie: ik sleep steeds meer boeken achter me aan. Ben tegelijk bezig in Rutger Bregman, Rob de Wijk en Jan Rotmans. Geert Mak ligt iets verder weg. Peter Frankopan moet nog even wachten. Ook in de 'Passe partout' en 'De tekens verstaan' vorder ik al flink. Dat is zelfstudie. En pure ontspanning.

Ook schrijf ik meer. Blogs vooral, de een na de ander. Gelinked aan de wereld waarin we nu leven. Niet direct om te publiceren; wel om mijn gedachten op een rijtje te zetten en het hoofd wat leeg te maken. En ik ben bezig een leergang te ontwikkelen, zie hieronder. Maar alles in een ander tempo en geen planning.
Blijkbaar is dat goed voor mijn creativiteit.
En nu kijken wat ik van deze rust vast kan houden de komende tijd.
Blokken Jorien
NIEUW: Leergang 'onderstroom ontmoet bovenstroom'.
De maatschappij is volop in beweging en vraagt om een ander type (bege)leider. Mensen die meer naar binnen durven gaan, naar zichzelf kijken, reflexief zijn en transformatief. 'Onderstroom-(bege)leiders' noem ik ze. Ze werken vanuit hun eigen onderstroom in de onderstroom van de organisatie. Ze hebben lef en durven toe te geven dat ze het niet weten. Moderne organisaties ontwikkelen zich steeds meer op deze manier. Dat moet ook omdat alles zo snel gaat. En we moeten het wiel steeds opnieuw uitvinden.

Ik ben bezig om daar een leergang voor te ontwikkelen.
Een leergang met deelnemers uit de bovenstroom (managers, (team)leiders, adviseurs) en deelnemers uit de onderstroom (begeleiders, coaches, trainers) met een afgeronde systemische organisatiegerichte opleiding.
Het doel is naar aanleiding van een lezing of presentatie van een expert over een 'organisatie-onderwerp' (soms al beschreven in een boek) daar met elkaar naar te gaan kijken vanuit onderstroom perspectief. Vanuit het niet-weten. Onderzoeken, exploreren. Waar loop ik dan tegenaan? Organisatorisch? Persoonlijk? Het is nog in de verkennende fase, prachtig om te doen. Je gaat er meer over lezen. Wat ik weet is dat het 6 blokken van 2 dagen worden van januari t/m juni 2021. Hoop ik, NU. Deze opleiding ga ik trouwens niet met Ineke geven, maar met iemand anders. Binnenkort ook daarover meer.

Dus mocht je bij degenen horen die zeggen: "ik heb nu alles bij jullie gedaan, komt er nog meer?" Dan kan ik je geruststellen. :-)
IMG_1032
We mogen en kunnen met de opleidingen dus weer beginnen. Uiteraard met een aantal aanpassingen zoals het afstand houden van 1,5 meter. Het zal iets anders zijn dan eerder, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit ook prima gaat.
Morgen gaan we starten met een basisopleiding familieopstellingen. Daarnaast in juni nog twee afsluitende blokken van al lopende opleidingen.

Met de opstellingenavonden in Lemmer en Groningen gaan we in september weer beginnen.
15AAC339-829D-4B79-A43C-E9E29C2DCA22
De afgelopen maanden is er heel wat langsgekomen bij mij (Ineke). In eerste instantie vooral de angst om HET virus te krijgen en zelf ziek te worden of Boudewijn, kinderen, hun partners, kleinkind. Ik was soms bang om naar de winkel te gaan, anderen te zien. Alles en iedereen was gevaarlijk. Mijn hoofd zei dat het wel meeviel, van binnen voelde dat anders. Zo gek om naar de winkel te gaan en om me heen te kijken waar het gevaar was met een hoge hartslag en paniekgevoel.
Op de tweede plaats kwam ook het besef binnen van de financiële gevolgen voor ons. Opleidingen die gestopt moesten worden, nieuwe opleidingen die niet door konden gaan en geen idee wanneer wel. Afzeggingen kwamen binnen en weer de paniek aanwezig. Help, hoe moet dat verder. Kunnen we ooit weer dat doen wat we zo graag doen. En hoe komen we dan aan ons inkomen?
Uiteraard heb ik onderzocht waarom het me zo diep raakte. Mijn hoofd wist wel dat heel veel dingen best prima waren, maar mijn systeem snapte het regelmatig niet. De diepte weer eens in waarin me nog meer oude dingen duidelijk zijn geworden.
Langzamerhand zakte het allemaal en begon ik ook te genieten van de rust. Even een tijdje niets moeten. Realiseren dat we het goed hebben, tijd om zaken op een rijtje te zetten wat echt belangrijk is in mijn en ons leven. Dankbaar dat we gezond zijn. Blij dat we de laatste jaren reserves hebben kunnen opbouwen en daar nu van kunnen leven (ook al hadden we andere plannen hiermee). Nieuwe plannen zijn er, zoals je boven hebt gelezen, met o.a.een leergang. We zijn ook aan het onderzoeken of het mogelijk is dat ik me vanaf 2021 alleen nog bezighoud met familieopstellingen en niet meer met organisatieopstellingen. Dat is afhankelijk van een aantal zaken die we op dit moment nog niet helemaal kunnen overzien. We laten het allemaal groeien en ontstaan (incl. grijs haar ;-) )
We gaan nu weer vol energie aan het werk na een nuttige, goede, pittige, onderzoekende tijd.
IMG_7097
AGENDA

Basisopleiding familieopstellingen / 2
5,6,7 juni; 26,27,28 juni; 11,12 september

Basisopleiding familieopstellingen / 3
4,5,6 september; 2,3,4 oktober; 13,14 november

Vervolgopleiding familieopstellingen / 1
18,19,20 september; 30,31 oktober, 1 november;
27,28 november

Opleiding organisatieopstellingen / 2
25,26,27 september; 6,7,8 november; 11,12 decemberWorkshop familieopstellingen Groningen
woensdag 2 september

Workshop familieopstellingen Lemmer
woensdag 23 september
IMG_0016


Wil je meer informatie, kijk dan op onze SITE , bel of mail ons.

facebook linkedin 
MailPoet