Logo Latitude rgb website
E74A229F-1705-4994-B7E4-C1F6D040C771
Dit is een tijd om nooit te vergeten. Deze tijd is voor de één prima te doen en voor de ander een groot probleem. Een tijd waarin de één geniet van de ruimte en de ander zich doodongelukkig voelt. Een tijd waarin de één aan het einde van de maand inkomen gestort krijgt en een ander wakker ligt omdat er niks binnen komt en het spaargeld, gereserveerde pensioengeld en zelfs de kinderspaarrekeningen leeg beginnen te raken of zelfs al zijn. Een tijd waarin de één zich dagelijks grote zorgen maakt en bang is om ziek te worden (of meer) en de ander zich daar totaal niet mee bezig houdt. Een tijd waarin mensen zich verenigen en anderen juist tegenover elkaar staan door verschillende meningen.
Een tijd waarin de één het voelt als een luxe door de ruimte en de ander zich ongelooflijk eenzaam voelt en daar juist ziek door wordt. Een tijd waarin de één zegt, ik zit het lekker wel uit en de ander zegt, mijn toekomst is verloren. Een tijd waarin de één meer bewust kiest over hoe straks verder en andere beslissingen neemt. En de ander die daar totaal niet aan toekomt omdat er thuis gewerkt moet worden of een juist een vitaal beroep heeft, de kinderen thuisonderwijs moeten krijgen of opvang moet regelen, de puber die weigert om maar iets voor school te doen en na 21 uur buiten rond gaat hangen (mag vanaf vandaag wel weer).
Een tijd waarin de één zich prima redt en de ander met moeite de dagen doorkomt. Een tijd waarin nog veel meer aan de hand is achter sommige voordeuren. Laten we hopen dat we binnen afzienbare tijd weer verder kunnen zonder beperkingen, ook al zal dat voor de één beter en/of sneller lukken dan voor de ander.
In ieder geval dus een tijd om nooit te vergeten.
7CDB4E12-9525-4A12-AB3D-70EE36F02B9E
Leergang Transformatief Leiderschap
Er zijn inmiddels voldoende deelnemers voor de leergang en deze gaat definitief door. Daar zijn we echt blij mee. De start is verschoven van januari (ivm de lockdown) naar 18 maart. Mogelijk starten we nog een maand later, maar dat is even afhankelijk van wat er in de persconferentie van 23 februari wordt verteld. Het is gelukt om ook alle zeven sprekers twee maanden door te schuiven en ze zijn bereid nog een maand te schuiven als dat nodig is. Het programma kan daarom hetzelfde blijven. Voor meer informatie kijk hier. De locatie van de leergang is het prachtige conferentieoord Woudschoten in Zeist. Ook daar zijn ze flexibel met schuiven in de agenda.

Er is één wijziging. Jorien Weterings heeft onverwachts half december aangegeven dat ze zich niet langer aan ons wil verbinden.

Het bijzondere is dat we heel snel een vervanger hebben 'gevonden'. We heten Anita Lesman welkom en zijn ontzettend blij mee dat ze dit op zo'n korte termijn wil en kan doen. Anita is gecertificeerd trainer NLP en heeft o.a. meerdere systemische opleidingen gedaan. Daarnaast heeft ze vele jaren werkervaring als manager en zal mede daardoor veel bijdragen aan de leergang transformatief leiderschap en de opleidingen organisatieopstellingen.
F1C84EDD-1EC8-4852-AB45-6B30D3BFFE03
Anita:
Ik ben Anita Lesman en werk al een kleine 10 jaar met systeemopstellingen. In mijn werk als leidinggevende gebruik ik systemisch werk veel in mijn coaching gesprekken met medewerkers en in de teams die ik begeleid. Ik heb heel veel zin om, samen met Boudewijn, de Leergang Transformatief Leiderschap en de opleiding Organisatieopstellingen te gaan geven. Hier komen voor mij praktijk en theorie samen. Wil je meer over mij lezen? Kijk dan hier.
E39F28ED-1C37-4123-BC03-E3320038E7BF
Transformatief leiderschap en systemisch werk gaan hand in hand

De termen transformatief- en transformationeel-leiderschap worden nog wel eens door elkaar gehaald. Hierna probeer ik het verschil te duiden. En waarom past transformatief leiderschap zo goed bij systemisch werken?
Het zal je niet verbazen dat ik de laatste tijd nog meer lees over leiderschap. Er is nogal wat lectuur over en daarom probeer ik het zo dicht mogelijk bij de inhoud en aanpak van onze leergang transformatief leiderschap te houden. Maar het interesseert me nogal, dus het wordt toch weer vrij breed. De lockdown wordt goed besteedt zeg maar. Wat me nogal eens opvalt bij het lezen over dit onderwerp is dat, net als ik denk: ‘nu wordt het interessant, nu ben ik nieuwgierig hoe het verder gaat’, het stopt.
Lees verder.
DE55224D-F333-41A8-85D2-1BB5CCD67EE1
Wat lees ik nu?

We hebben veel tijd voor ons zelf op dit moment. Die gebruik ik (Boudewijn) graag om te lezen en te studeren.
Met het oog op de komende leergang is leiderschap een onderwerp. Al een paar dagen ligt open 'Taal van transitie' van Jakob van Wielink cs. Het gaat over 'Je roeping als leider in een wereld van verandering'. Verandering wordt transitie als leiderschap begint en eindigt met jou als leider.
Iets verder in de stapel ligt 'Door de bomen het bos zien' van Jan Bommerez. Over de eenvoud onder de complexiteit in relaties en organisaties.


En deze week kwam de tweede druk binnen van de 'Lexikon des systemischen Arbeitens'. Grondbeginselen van de systemische praktijk, methode en theorie. Een indrukwekkend (507 blz) multidisciplinair naslagwerk met o.a. 141 grondbeginselen van het systemisch werk. In het Duits, maar dat zal de pret zeker niet drukken. Ik blijf me verbazen over de verschillende benaderingen van ons prachtige werk in het Duitse- ten opzichte van het Nederlandse taalgebied. Daarover misschien later nog eens meer.


C922D80B-C236-4F73-A7EC-448305210ED0
En toch…..
Het is een bijzondere tijd, nu al bijna een jaar lang. Niet alleen voor mij (Ineke), ons, bedrijf en Nederland, nee het is overal, wereldwijd.
Veel problemen door ziekte en meer, de economie, het heeft grote gevolgen.
Zelf mag ik niet klagen. Ben gezond en mijn naasten ook, net als ons bedrijf.
We hebben in de afgelopen elf maanden verplichte sabbaticals gehad en zitten er nu ook in. We hoeven ons geen (nog) zorgen te maken of we het bedrijfsmatig redden. We hebben wel wat vet op onze botten. Voor veel ondernemers is het een heel ander verhaal.
En toch.....
Lees verder
8B772F9C-97CA-495F-91CD-50BD0FC23F01
AGENDA 2021

Opleiding organisatieopstellingen 1: 5,6,7 maart; 9,10,11 april; 14,15 mei

Basisopleiding familieopstellingen 1: 12,13,14 maart; 2,3 april; 7,8,9 mei

Vervolgopleiding familieopstellingen 1: 26,27,28 maart; 23,24,25 april; 4,5 juni

Basisopleiding familieopstellingen 2: 16,17,18 april: 28,29,30 mei; 25,26 juni

Leergang transformatief leiderschap
18,19 maart; 29,30 april; 19,20 mei; 17,18 juni; 16,17 september; 14,15 oktober
Mogelijk vervalt 18,19 maart en komt 18,19 november erbij

Workshop Transactionele Analyse: 23 en 24 april

Workshop familieopstellingen Groningen en Lemmer: zie agenda op de site
9A8B6864-D0F0-4CEB-A96C-CBA83418EFA5
Wil je meer informatie,
kijk dan op onze SITE, bel of mail ons.


facebook linkedin