Leiderschap en het systeem v/a augustus 2024. (nieuwe eigenaren)

Programma.

In ons 8-daags programma ‘leiderschap en het systeem’, voor leiders én begeleiders van organisaties, onderzoek je in het eerste blok je systeem van herkomst, je vertreksysteem en wat je daarin bent tegengekomen. Waar je tegenaan bent gelopen, wat je hebt gemist. Wat je belemmert. Welke plek je had en of / hoe je jouw plek hebt ingenomen. Je onderzoekt aspecten van je persoonlijk leiderschap.

Na afloop van dit blok vat je dit samen in een verhaal, gedicht, muziek. Iets wat voor jou kernachtig weergeeft waar het om gaat. Iets wat je tussen beide blokken in opnieuw naar binnen brengt. Een uitwerking van je zelfonderzoek, je zelfervaring. Aan het begin van het volgende blok heb je de mogelijkheid je inzicht kernachtig te delen in de groep.

Daarna volgt het begin van een kantelmoment waarin je ervaart wat uit je vertreksysteem dienend is voor je doelsysteem, je taaksysteem, het systeem waarin of waarvoor je werkt. In hoeverre ben je daarmee  congruent? Waar loop je tegenaan wat mogelijk een oorzaak heeft in jouw systeem van herkomst. In hoe jij de dingen doet, altijd hebt gedaan. Je ervaart tegelijk hoe het is vanaf de nieuwe aanwezig te zijn in je werksysteem. Of je daar op de goed plek staat en welke plek misschien beter is. Je onderzoekt de invloed van jouw als persoon op je professionele leiderschap.

In het tweede of derde blok nodigt een spreker ons uit te kijken naar leiderschap vanuit een ander perspectief.

Ook na dit blok vat je e.e.a. nog een keer samen en mag je dat meenemen om in de groep te delen.

In het laatste blok werken we verder met de ontstane inzichten. De keuze die je hebt gemaakt vanuit je verleden kan je hulpbron zijn maar ook je belemmering zijn geweest. Wat geeft je kracht? Wat is dienend? Hoe zet je je persoonlijk leiderschap professioneel in? Hoe relateer je feedback van de leden aan feedforward van de leider? Hoe verbind je beide en kun je zo dienend zijn? Wat geeft zin? Op de laatste dag geef je een (korte) presentatie over je ervaringen.

In drie blokken van drie-twee-drie dagen kijken we systemisch met behulp van verschillende concepten waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat zodat jij, van daaruit, vanaf die plek, steeds meer dienend en verbindend (bege)leider kunt zijn. Maar ook zodat je andere ingangen ontdekt die je kunt gebruiken in gesprek met de mensen die je (bege)leidt. Iedereen heeft een liefdes- en een taaksysteem. Jij hebt de reis gemaakt. Bent als het ware voorgegaan. Een ogenschijnlijk heel eenvoudige vraag: ‘vertel eens iets over je gezin van herkomst’, kan al heel veel inzichten geven.

Review 1:

Deze achtdaagse was niet wat mijn hoofd had bedacht, het was niet wat mijn hart verlangde maar exact wat ik nodig had! Vol overgave en vertrouwen in Latitude ben ik zo diep in de onderstroom gedoken als ik kon. Ik heb het essentiële verschil kunnen proeven tussen ‘kijken en zien’ samen met ‘horen en luisteren’ en ‘leegte en ruimte’.Ik ben ver gekomen en kan nu zeggen dat ik nooit dichter bij mij-zelf ben geweest in het persoonlijk leiderschap. Het roer is radicaal om gegaan, alles wordt anders en blijft tegelijk in alle rust hetzelfde. Nu met wind in de zeilen!

José Al, Psychotraumahulpverlener, auteur en docent

Review 2:

Gedurende mijn 40-jarige loopbaan heb ik verschillende coaches gehad en ben over veel aspecten van mijn leiderschap naar anderen best tevreden. Echter….ik bleef soms situaties/triggers houden die mij in een oogwenk behoorlijk uit mijn balans konden halen. Ze belemmerden mijn leiderschap op dat moment. Dit ongemak, soms pijn, wilde ik niet meer. Maar waar komt het vandaan? Met de acht-daagse opleiding “Leiderschap en het systeem’ van Latitude wilde ik dit graag onderzoeken.

Al wat ik verwacht had, maar niet dat systemisch onderzoek mij terug zou brengen naar mijn eerste twee levensjaren. Onder de deskundige en bezielende leiding van Boudewijn en Anita werd in opstellingen de onderstroom zichtbaar. In mijn eerste twee levensjaren heb ik door de omstandigheden een overlevingsmechanisme ontwikkeld die mij later onbewust in de weg is gaan staan. Ook hebben Boudewijn en Anita mij systemisch laten ervaren hoe mij hier los van te maken. Door dit systemische inzicht is er een bevrijdende en rustgevende beweging in mij op gang gekomen die mij dichter bij mezelf heeft gebracht. Komen die situaties nu nooit meer voor? Na bijna een jaar kan ik zeggen dat de triggers blijven en het je toch heel even blijft raken. Maar doordat ik het systemisch heb leren herkennen kan ik nu ook zeggen dat het mijn (persoonlijk) leiderschap heeft verrijkt.

(Een deelnemer)

Hieronder de verschillende concepten waarmee we in ons 8-daags programma o.a. systemisch zullen werken, steeds naar keuze naar wat er speelt bij jou en in de groep.

NB Dit programma kan ook goed in combinatie met de basisopleiding familieopstellingen worden gevolgd.

 

Blok 1: Leiderschap en jouw familiesysteem.

Ontmoeten. We doen het dagelijks en er gebeurt zoveel. In de professionele ontmoeting opent zich een ontmoetingsruimte waarin we kunnen groeien. Maar eerst spelen onze overtuigingen, verstrikkingen, defensiemechanismes en projecties, vanuit onze loyaliteit aan vroeger. Om je hart open te kunnen houden moet je deze kennen. 'Alle werkelijke leven is ontmoeting'. (Martin Buber)

Plekbesef en ordening (horizontaal / verticaal). In je gezin van herkomst ben je horizontaal (in de kinderrij) en verticaal (tegenover je ouders) 'ingeordend'. Die plek ligt vast. Vanuit een instinctieve beweging nemen we een plek in om bij te groep te horen en gaan we dus van onze plek af. Daarmee verliezen we kracht.

Stilte.

Persoonlijk leiderschap. In de ontwikkeling van je leiderschap kom je steeds je persoonlijke thema's tegen. Deze linken naar jouw geschiedenis. Van daaruit heeft het invloed op je functioneren, je professioneel leiderschap.

Verlangen. Verlangen stimuleert ons tot het nastreven van dromen. Het ontstaat uit gemis en wordt geleid door een doel. Het ligt achter je, in tegenstelling tot 'willen' dat alleen naar voren gericht is.

Blok 2: Het kantelpunt van vertrek naar doel.

Bardo. Het bardo, een overgangstoestand, is een onderdeel van de transitie van de (bege)leider. Het is een levensbeweging op identiteitsniveau en tegelijk een natuurlijke leerbeweging. Buigend naar binnen, strekkend naar buiten.

Leidende principes. De fundamentele uitgangspunten die raken aan de bestaansgrond van een organisatie. Op waarden gebaseerde wegwijzers. Is jouw 'grondzin' congruent met de leidende principes van je organisatie?

Intermezzo: nader te bepalen. Eerder was dit een filmlezing van Caroliene Wiedenhof, gekoppeld aan De reis van de held.

Taak. Je hebt een taak op je genomen als onderdeel van het persoonlijk leerproces van het leven. Magisch vanuit loyaliteit, helend en dienend vanuit weten.

Autonomie. Als je je thema's onder ogen ziet kun je pseudoautonomie omzetten naar autonomie. Daardoor kun je steeds beter jouw plek innemen.

Blok 3: Leiderschap en jouw organisatiesysteem.

Professioneel leiderschap. Als (bege)leider heb je je eigen plek en taak. Van daaruit geef je in een vrije stroom feedforward en krijg je feedback. Zo kun je drempelloos dienend handelen.

Zingeving. Zingeving hoort bij het hoogste niveau van zelfrealisatie, staat bovenaan de piramide van Maslow en is binnen positieve gezondheid één van de pijlers van je gezond voelen. Mensen zoeken zingeving in hun werk, maar ook bij jou als (bege)leider.

Concreet:
Doelgroep: leiders én begeleiders van organisaties en teams.
Data

Kijk voor alle data op onze agenda. We beginnen elke dag om 10.00 uur en ronden af omstreeks 17.00 uur.

Kosten

De prijs van de opleiding is € 1.950, incl. cursusmateriaal, koffie, thee en lunch.  Een betalingsregeling is in overleg mogelijk. Omdat wij zijn geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) zijn al onze opleidingen vrijgesteld van btw.

Je ontvangt 5% korting op de opleidingsprijs bij aanmelding voor 1 augustus 2024. Voor de eerste 6 aanmeldingen ligt er een mooi welkomstgeschenk klaar bij de start van de opleiding.

Locaties

Let op: m.i.v. augustus worden onze opleidingen gegeven op twee verschillende locaties (noord en zuid). Deze opleiding is in:

  1. Vergaderlocatie het Glaslokaal in Langeboom. Het glaslokaal biedt overnachtingsmogelijkheden. Ook zijn er andere locaties in de directe omgeving. Routebeschrijving Glaslokaal.

 

Specifieke voorkennis en ervaring is niet vereist, hoewel het handig is als je ervaring hebt aan deelnemen aan (en representeren in) opstellingen.

‘Je weet pas waar je naartoe gaat als je weet waar je vandaan komt’.