Systemisch werken in teams: systemische teamcoaching

Systemische teamcoaching is als olie in de machine. Hapert er iets in het functioneren van je team? Wordt er aan jou team getrokken? Heb je moeite met het halen van targets en doelstellingen? Functioneert het eigenlijk wel? Staan alle neuzen wel in dezelfde richting? Is het eigenlijk wel een team? Of wil je gewoon een keer de diepte in, werken in de onderstroom of op de hei?

Allemaal vragen uit de dagelijkse praktijk. Er worden vaak behoorlijke eisen gesteld aan (het werken in) een team. Soms zit het alleen in de naamgeving: op vrijdag werk je nog in een afdeling, op maandag is het opeens een team. Zo ben je afdelingshoofd, zo ben je teamleider. Niet altijd even duidelijk. Ook ontstaan er meer soorten teams, zoals zelfsturende-, zelforganiserende- en scrum-.

Van een team wordt verwacht dat er een gezamenlijk belang is dat bindt en motiveert, een gezamenlijk doel. Dat de teamleden bewust zijn van hun rol en plek, dat problemen worden opgelost door met elkaar te praten en dat er een gevoel van veiligheid is waardoor je elkaar kunt vertrouwen. Er is meer dan alleen aandacht voor vakkennis, namelijk ook voor softskills (persoonlijke ontwikkeling en teambuilding) en successen: die moeten gevierd. Kort samengevat: Together Everyone Achieves More (samen bereikt iedereen meer)

De beste vergelijking is natuurlijk een sportteam waarin iedereen vanuit de eigen vaardigheid een rol heeft en zo bijdraagt aan het resultaat. Daar is het ook heel gewoon dat de teamleden gecoached worden. Dat er aan teamcoaching gedaan wordt.

Sinds teams hun intrede hebben gedaan in bedrijven en organisaties komt er gelukkig ook meer aandacht voor het aansturen ervan. En toch blijkt dat ‘een aparte tak van sport’. Het gaat vaak om tijdelijke opdrachten, specifieke resultaten, bij elkaar gezochte kwaliteiten. En dat maak functioneren en aansturen zo bijzonder en tegelijk lastig. Tijd voor teamcoaching.

Een systemische benadering (systemische teamcoaching) biedt snel duidelijkheid. Daarin kijken we samen naar wat er speelt in de onderstroom. Niet die onderwerpen waar we het in woord over hebben maar om thema’s die op een ander, onbewust niveau spelen. In het fundament van het team. Daar ligt ook de oplossing. Scheuren in het fundament belemmeren een goed functioneren van een team.

Dat kan in de vorm van gesprekken met de individuele teamleden, zakelijke coaching. Wat gebeurt er, waar loop je tegenaan, wat zouden oorzaken kunnen zijn. Mogelijk kun je daar ook een switch maken naar het privésysteem van de persoon. Maar ook door voor een langere periode permanent aanwezig te zijn binnen het team. Mee te draaien als het ware, proeven en ervaren wat er speelt binnen het team, bij en tussen de teamleden, in de organisatie er omheen, bij de klant. En daarop actie ondernemen. (Team)coaching on the job.

En we werken bij systemische teamcoaching mogelijk ook met organisatie- en structuuropstellingen. Met thema’s als team-ordening, team intern, het thema dat hier speelt, belemmeringen, hulpbronnen en waarden. En de rol en plek van de teamleider, maar ook die van het team in de organisatie, is zeker van belang. Snel adequaat en inzichtelijk. Oplossingsgericht. Eén of twee dagdelen met het team in de vorm van een workshop teamcoaching, in- of extern. Eventueel met één dagdeel vervolg na ongeveer een maand of drie: wat is er anders en wat speelt er nu?

Nieuwsgierig geworden? Bel 050-8511742 of stel je vraag via contact. We nemen snel contact op om te kijken naar de mogelijkheden.