Transactionele Analyse

Wil je kennismaken met transactionele analyse? Het toepassen in je praktijk? Of zoek je een andere ingang voor je persoonlijke ontwikkeling? Misschien meer inzicht in de manier waarop jij communiceert? Onze driedaagse workshop transactionele analyse (TA)  biedt je een compleet overzicht van wat TA is en wat je ermee kunt.

Uitgangspunten en definitie van TA

‘De Transactionele Analyse (TA) is een psychologische theorie, gebaseerd op de uitgangspunten:

  • Mensen kunnen meer dan ze denken
  • Ieder mens is waardevol
  • Wat we vroeger hebben meegemaakt speelt nu nog steeds, vaak onbewust, een rol in de omgang met onszelf en anderen, zowel in privé- als in werksituaties’.

Dit is de eerste regel van ‘Transactionele Analyse, het handboek, voor professioneel en persoonlijk gebruik’, geschreven door Ian Stewart en Vann Jones (= aanbevolen literatuur).

De officiële definitie van Transactionele Analyse, ontwikkeld door Eric Berne:
‘TA is een persoonlijkheidstheorie en een systematische psychotherapie t.b.v. persoonlijke groei en persoonlijke verandering’.

Communicatie- en ontwikkelingstheorie

Dat is nogal wat. Anders gezegd geeft TA een beeld hoe mensen psychologisch gestructureerd zijn gebruik makend van het model van de ego-toestanden ‘Ouder-Volwassene-Kind’. Het is een communicatie- én ontwikkelingstheorie en wordt niet alleen toegepast bij persoonlijke veranderingsprocessen, maar ook bij processen in onderwijs, organisaties, management, medische en paramedische beroepen en maatschappelijk werk.

Werken met TA

In onze driedaagse workshop transactionele analyse behandelen we de meest elementaire begrippen van de TA zoals strokes, tijdstructurering, levensposities, ego-toestanden, transacties, drivers en stoppers. De inhoud komt overeen met de ‘officiële’ 101 (one-o-one) training. Na elke korte inleiding gaan we aan het werk, doen we een oefening of voeren we een opdracht uit. Jij als deelnemer bent steeds de basis: Hoe doe jij dat? Hoe werkt dat bij jou? Wat zou je anders willen en hoe doe je dat dan?

Combinatie TA en systemisch werk

TA is een prachtige methode, ook in combinatie met systemisch werken. Het gebruikt een andere invalshoek, maar ‘jij’ als mens die zich wil ontwikkelen en/of anderen wilt begeleiden, staat steeds centraal.

Praktisch

De drie-daagse workshops TA worden gegeven door Oranoes Tafrischian. De locatie is hotel Iselmar in Lemmer.

De werktijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor data op de agenda.

De prijs van deze 3-daagse workshop transactionele analyse  is  € 450 incl. cursusmateriaal, koffie, thee en lunch.

Omdat wij zijn geaccrediteerd door het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) is deze activiteit vrijgesteld van btw.

Oranoes Tafrischian:

Is dochter, vrouw, zus, echtgenote en geboren in Iran. Daar volgde ze het gymnasium en tijdens haar verblijf in Duitsland van 1984 tot 1993 studeerde ze Duits en Engelse literatuur.
Sinds 1993 woont ze in Nederland waar ze zich heeft geschoold en werkt als IC-verpleegkundige. Ze volgde in 2005 een intensieve psychoanalytische opleiding in Duitsland, deed in 2013 bij ons de basisopleiding systemisch werken en de opleiding familieopstellingen, rondde in 2014 de TA af in België en is gediplomeerd systeemtherapeut. Ze geeft bij ons de 2-daagse workshop Transactionele Analyse (TA). Meer info op oranoes.nl.

ROUTEBESCHRIJVING