Een bloemlezing van reviews van de leergang transformatief leiderschap 2021.

Fijne leergang. Er is echt iets veranderd en ik heb nu vertrouwen in mijn transformatief leiderschap. Fijne gastsprekers en goede afwisseling met opstellingen.

Een reis met een vertrek naar jezelf en je omgeving, met een nog wat onbekende bestemming. Een reis met hoogte- en dieptepunten, vergezichten en donkere putten, van bron naar bestemming, een bewuster persoon.

Mooie opbouw van de blokken; zit goed in elkaar. Opstellingen zijn super krachtig om inzichten te krijgen. Daar is veel tijd en aandacht voor.

Top! Veel opstellingen. Geweldig. Erin houden. Rust en ruimte is heel fijn. Het voelt heel vrij waardoor je uitgenodigd wordt om je te laten zien. Meer aandacht voor uitleg theorie.

De leergang bracht me dichter bij mezelf. De taak die voor mij bestemd is en de wijze waarop deze door mij kan worden gepakt vanuit mijn plek is helder geworden. Wat een inspiratie heb ik ontvangen.

Transformatief, thuiskomen. De leergang faciliteert het proces. De externe sprekers ondersteunen en versterken op wat er voorligt. Inspirerend. Persoonlijk transformatieproces op leiderschap key. Theorie mag wel iets uitgebreider.

Af en toe behoefte aan wat meer onderbouwing van theorie in relatie tot spelende organisatievraagstukken.

Een geweldige leergang: leren met je hoofd, hart en lichaam zodat alle kennis goed beklijft. Precies wat ik nodig had voor mijn werk t.b.v. de transformatie van de universiteit en wat naar mijn idee de gehele samenleving nodig heeft.

Deelnemers leergang transformatief leiderschap 2021

Van ongelovige Thomas naar blij ei.

Toen ik voor het eerst bij Latitude kwam was dat niet geheel vrijwillig. Ik moest de opleiding familieopstellingen volgen om aansluiting te kunnen vinden bij een franchise-organisatie. Maar ik vond het maar een groot zweefgehalte hebben. Ik weet nog dat ik zei: Lieve mensen, ik zit hier wel en ik zal ook meedoen, maar ga mij niet overtuigen van wat hier gebeurd. Ik geloof er niets van, maar wil jullie opleiding niet verstoren. Ineke glimlachte en vond het prima. En ik deed mee. Ik wilde geen spelbreker zijn. En ik werd opgesteld als representant en dacht: ach laat ik maar eens zien wat er gebeurd en ik maakte mijzelf leeg en ontspannen. En er gebeurde van alles en ik voelde van alles. En ik kon het niet tegenhouden. Oke. Het is dus niet ingebeeld.
En er gebeurde ook bij mij van alles. Het grootste issue in mijn leven werd opgelost. Ik was mijn hele leven alleen en vond nergens aansluiting. In een opstelling van mijn gezin van herkomst bleek dat er naast mij nog iemand hoorde te staan. Mijn tweelingzusje die in het begin van de zwangerschap in de baarmoeder was overleden. Navraag bij mijn moeder wees uit dat dit inderdaad waar is. De hereniging met mijn tweelingzusje heeft mij en mijn leven onweerlegbaar veranderd. Ik kwam bij de opleiding als ongelovige Thomas en ging weg als een blij ei. De aansluiting met de franchise-organisatie is nooit wat geworden, maar het heeft mij het mooiste cadeau gegeven dat ik ooit in mijn leven heb gehad. Ik dank Ineke en Boudewijn van harte dat ik er mocht zijn met al mijn twijfels. Ik raad iedereen aan – ook als je niets zoekt – de opleiding te volgen. Je weet maar nooit wat voor moois er voor jou in het verschiet ligt.

Met een hart vol liefde,

Renata Vermeulen

www.1door.nl

Renata Vermeulen

Enige tijd geleden vroeg Ineke mij of ik een review zou willen schrijven. Mijn innerlijk kind keek direct om zich heen of deze vraag wel voor mij bedoelt was, dat kon niet waar zijn? Want wie ben ik? Een kind in de mist. Gelukkig was de grote José ook in de buurt en deze besloot in alle eerlijkheid en openheid met Ineke te delen dat ze dit erg graag wilde doen, maar dat ze door de MS vaak letterlijk ‘in de mist’ (brainfog) zat met haar hoofd. Haar innerlijk kind wilde het natuurlijk wel méér dan goed doen voor papa Boudewijn en mama Ineke…en dan vloeien de tranen, het houdt niet meer op…

Geen ouders voelen en mijn twee zussen die ongeneeslijk ziek zijn…straks blijf ik alleen over met deze ouders…die niet weten hoe ze ouders moeten zijn…gelukkig is daar de volwassen José…het is helemaal goed zo…ik hoef ook niet te wachten tot alles goed en helder is met mijn hoofd…ik schrijf vanuit mijn hart en ervaring dat wat ik voel dat juist is als review…niet meer en niet minder! Het is wel een lange review geworden, maar ik wilde het voor een buitenstaander (en leek) helder uitleggen. In de hoop dat collega’s van mij maar ook andere ervaringsdeskundigen, zich gestimuleerd voelen om de drempel over te gaan (die soms best hoog kan zijn) naar jullie toe.

Als de tijd rijp is, dan kom ik zeker weer naar jullie toe voor een opstelling of workshop, fijn!

Alle goeds!

Hartelijke groetjes José

www.dewegnaarbinnen.nl

www.dewegnaarbuiten.nl

José Al

Via een oud-vriendin op het spoor gekomen van Latitude, naar wat blijkt een van de beste ontdekkingen sinds jaren;)

Het advies van Boudewijn om éérst de basis-en dan pas de familie-opstellingen te doen was even slikken … maar het moet gezegd worden:
Natuurlijk had hij gelijk:
Want “ Wie ik dacht te zijn kijkt verwonderd naar wie ik ben” (vrij naar Stef Bos)

En ja, het was een feest.
Alles wat Ineke en Boudewijn bieden klopt, ze zijn integer, eerlijk, veilig, zéér deskundig en nemen je met voelbaar plezier mee in de wereld van systemisch werken zonder een spoor van superieur gedrag.
Het is verbazingwekkend en vaak ontroerend hoe puzzelstukjes op de plek vallen door het onzichtbare zichtbaar te maken via een opstelling.

Eenmaal gegrepen door systemisch denken is er geen weg meer terug….gelukkig!
Inmiddels is het in mijn praktijk een onmisbare methode geworden om inzicht te krijgen in levensvragen, zowel privé als zakelijk.
Ineke en Boudewijn: bedankt!!

Petra Schat
SCHATKRACHT
“Geeft inzicht door anders te kijken”

Petra Schat

Ruim tien jaar geleden kwam ik in aanraking met familieopstellingen. Tot dan had ik mijn mening al gevormd: wat je niet kunt beargumenteren, bestaat niet. In een weekend masterclass Opstellingen beleefde ik echter de ene na de andere verbazing. Wow, hoe kan dit? Systemisch kijken. “Oh je bedoelt zeker systemátisch kijken?” zei mijn overgetrainde hoofd. Nee, we bedoelen systémisch kijken. Zaken ordenen volgens algemene systemen. En zien wat er anders is. Wie of wat wordt uitgesloten. Laten beleven wat er gebeurt. Voelen. En wat dat dan zegt over de situatie, over jou. Het zien heelt. Soms meteen duidelijk, soms heel subtiel later, soms op een heel andere manier.

Dat weekend heeft mij absoluut  ‘open’ gezet voor mijn intuïtie. Vanaf dat moment heb ik me beschikbaar gesteld als representant in familie- en organisatie-opstellingen. Razend interessant wat er allemaal gebeurt in diverse opstellingen. Letterlijk mijn gevoel volgen. Daar wilde ik méér van. Het heeft echter tien jaar geduurd voordat ik Ineke begin 2019 tegenkwam en de stap durfde te zetten om met in te schrijven voor de opleiding Familieopstellingen Basis en later Organisatieopstellingen.

Ineke en Boudewijn geven veiligheid tijdens de intensieve processen die we in die acht opleidingsdagen met de hele groep doormaken. Ze hebben een fijne, uitnodigende en zorgzame energie. Daarbij laten ze ieder zijn/haar proces gaan, zonder ingrijpen, maar houden ze het leerproces en de anderen goed in de gaten. Het schuurt, het huilt, het heelt. Soms een knuffel, soms een duwtje. Eigenlijk zijn er geen woorden voor, dus maak ik er zelf een die ik goed kan voelen: Het fijnt! En: het smaakt naar meer J.

Gevolgd/te volgen:

  • Familieopstellingen Basis: sept/okt/nov 2019
  • Organisatieopstellingen: jan/maart2020

Myra Eeken-Hermans

Als hobbyzeiler ken ik de waarde van het bepalen van de positie van je schip. 

Het navigeren heb nog op de ouderwetse manier geleerd. Op een kaart de positie bijhouden waarbij ik rekening hield met wind, stroming, koers en snelheid.

In slechte weersomstandigheden kwam daar de factor onzekerheid bij. Klopt het wel dat ik ben waar ik denk dat ik ben. Is de plek, de positie wel de juiste?

Een mooie metafoor voor systemisch werken. Wat is de invloed van mijn positie in mijn systeem van herkomst. Zowel privé als zakelijk.

Als manager heb ik in tientallen jaren vele opleidingen en trainingen gevolgd. Maar nooit was een training van diepere invloed om mij dan de opleidingen die ik heb gevolgd bij Latitude. 

De vakkundige, respectvolle humoristische wijze waarop Ineke en Boudewijn je “ mee nemen” in de wereld van systemisch werken maakt dat je na een eerste ervaring bij Latitude niet meer anders wilt. Familie opstellingen en organisatie opstellingen in de breedste zin van het woord komen aan bod.

De inzichten die zij je (mee)geven en die je deelt en ervaart met de medecursisten brengen velen en ongeëvenaarde groei. Persoonlijk maar ook in werk. Ik zeg altijd dat de ervaringen, opgedaan, in de opleidingen bij Ineke en Boudewijn ervoor hebben gezorgd dat in zintuigelijk scherpzinniger ben geworden. Ineke en Boudewijn hebben mij geholpen “de vitrages “ voor mijn ogen opzij te schuiven. Ik ervaar persoonlijke rust door de opgedane kennis en ervaringen rond mijn eigen familiesysteem maar kan ook op mijn werk medewerkers oplossingen bieden die ik vroeger niet zag.

Gerben Nijholt (Gemeente Opsterland)

Gerben Nijholt

Wat hebben jullie id 3 blokken de cirkel mooi rond weten te maken. Het klopt zo! Ik heb de juiste keuze gemaakt door, uit het grote aanbod, voor jullie te kiezen! Ik heb de afgelopen maanden aardig wat stappen kunnen zetten. Heel fijn om groei te mogen ervaren en me zo een heler, vooral milder, mens te voelen. Jaja😉 Dank voor jullie grote aandeel/aanzet hierin. Dank voor de fijne, de veilige en ontspannen sfeer die jullie samen weten te creeeren waarin er ruimte is voor ontdekking in en van het (on)bekende Ik voel me voornamelijk dankbaar! Ik wens jullie een Fijne zondag, het is heerlijk weer om op de bank met een grote glimlach terug te denken, voelen & kijken. 😃 ik hoop ook voor jullie. Lieve groet, Annelies Bos. (Docent leiderschap, Nederlandse politie)

Annelies Bos

Ik ben heel blij dat ik de basisopleiding en de vervolgopleiding familieopstellingen gedaan heb. Het maakt mij zoveel completer.Voor mijn persoonlijke ontwikkeling was dit een groot geschenk. Ik heb genoten.Wat ik meeneem is dat ik nog beter luister naar mensen met de wetenschap dat een ieder ,groot of klein, een rugzak met zich meedraagt.Wat mocht ik veel leren van jullie en van de mensen van de groep. Ik voelde mij veilig en vond het een fijne groep mensen.Het besef dat je in een opstelling heel snel tot de kern kan komen. Dat er inzichten ontstaan. Ik vind het zo krachtig.Ik voel mij een bevoorrecht mens.Nogmaals hartelijk dank voor jullie liefdevolle begeleiding.  Ik zal jullie niet snel vergeten.

Lidy

Lieve Ineke en Boudewijn. Ik wil jullie bedanken voor de inzichten, warmte, aandacht en begrip die ik heb mogen ervaren bij jullie opleidingen. Het heeft me duidelijkheid gegeven en ik voel me zekerder. Doordat jullie een veilige manier creërenin jullie werkwijze en met jullie ‘ zijn’ , heeft me dit gerichter toekomstperspectief gegeven. Ik kom graag weer bij jullie langs.

Lieve groet, Jeltsje de Jong, praktijk Omtinken (Haptotherapeut, sportmasseur, coach, trainer)

Jeltsje de Jong

“Het staat niet op de website…….
Via, via word ik geattendeerd op de website van Latitude. Mijn telefoontje met Boudewijn was voor mij teleurstellend. Ik wil organisatie opstellingen doen, hoe zo moet ik eerst familie opstellingen doen, of noem het de basis van systemisch werken, aldus Boudewijn. Maar daar had ik geen zin in! Mijn familie, daar zit het wel goed. Maar ja, je wilt wat, dus ik meld me na enige overdenking aan.
Een hele goede beslissing.

Binding, Ordening en Balans, de basis van het systemisch werk, het komt direct in het eerste weekend aan de orde en dan natuurlijk gelinkt aan je gezin van herkomst, de familie dus. Het is boeiend om mee te maken en nauwelijks na te vertellen.

Boudewijn en Ineke zijn op hun eigen wijze de spil van deze opleiding. Op een prettige manier begeleiden ze de groep mensen die elkaar bij de start niet kent en op de laatste dag nauwelijks afscheid van elkaar kan nemen; zo fijn is het om erbij te horen. Er wordt gezorgd voor veiligheid en respect.

Acht dagen worden we onder gedompeld in het systemisch werk, iedere dag heeft Ineke passende muziek. Inmiddels staan deze nummers op mijn telefoon zodat ik er, als ik dat wil en als het misschien eens nodig is, naar kan luisteren.

De website van Latitude opleidingen is prima, maar je kunt er niet terug vinden wat je er kunt ervaren.

Mijn aanmelding voor organisatie opstellingen is inmiddels gedaan. Het mag.”

Annemarie Bergsma

“Enige jaren geleden heb ik bij Boudewijn en Ineke van Latitude de opleidingen familie opstellingen mogen volgen. Een reis naar mezelf, met mezelf, ondersteund door de pretige mensen van de groep, en de begeleiders, die het proces van ons allemaal integer begeleiden.
Veel mogen leren! Veel ontdekt, en wat er al sluimerde werd een weten voor mij.
Dank nog daarvoor! Vind het nog steeds jammer dat de opleidingen klaar zijn……
Werk nu systemisch met kinderen, die niet verder kunnen vanwege een ongeziene verstrikking. Samen maken we deze zichtbaar, en  dan kunnen  ze vaak veel meer ontspannen verder in hun leven. Het is in alle opzichten zeker de moeite waard om op de 1 of andere manier je te gaan verdiepen in de familie opstellingen. En mocht je er dan toe besluiten: Latitude opleidingen & advies is een aanrader!”
(Extern begeleider leerkracht/leerling
Scholen in Oost Gelderland.)

Ingrid Heidekamp

“Wat een reis heb ik bij jullie mogen maken. Met hoogte- en dieptepunten, maar wat heeft het me veel gegeven en ik denk in de toekomst nog.

Ik wil jullie bedanken voor de inzichten, het begrip, de warmte, jullie ruimdenkendheid en de veiligheid die jullie gegeven hebben. Ik hoop dat jullie nog heel veel mensen mogen begeleidenen opleiden.”

(projectmanager HR bij C2A)

Janneke Kruse

“De opleiding Organisatie Opstellingen van Latitude opleidingen geeft je als leidinggevende inzicht in de binding die groepen medewerkers met elkaar hebben ten einde een professioneel team te kunnen vormen. En alwaar een ieder zijn / haar eigen plek heeft, om in relatie tot elkaar volgens de principes van geven en nemen in balans, zowel de persoonlijke als de organisatiedoelstellingen in de juiste richting te bewegen.”

Ingrid Cornelissen

“Deze opleiding is een uitstekende manier om via opstellingen onderstromen in organisaties inzichtelijk te maken zodat oplossingsrichtingen zich aandienen. Het heeft mij geleerd om als begeleider mijn hoofd uit te schakelen en af te gaan om datgene wat zich aandient in de opstelling. Een mooie manier om goed te leren kijken en luisteren en niet te interpreteren.”

Anna Kok

“Dit was mijn 2e opleiding bij Latitude opleidingen. Ik heb erg genoten van de familieopstellingen en ik wilde wel eens weten hoe dit m.b.t. organisaties in zijn werk zou gaan. De methode was me dus al duidelijk. Het was me het avontuur weer wel! Organisatie-energien staan natuurlijk niet los van persoonlijke energieen. Dus vaak heeft een organisatorische situatie te maken met de mensen die er werken en hun achtergronden. In de vervolgcursus organisatieopstellingen komen deze zaken nadrukkelijk naar boven. De cursus is een goede mengeling van theorie en praktijk en door de kleine groep mensen komt iedereen die wil aan bod bij allerlei opstellingen. Ik heb veel geleerd over mijzelf, mijn groepsleden en een aantal organisaties. De kennis is zeer waardevol en kan ik goed gebruiken in mijn werkpraktijk.”

Martijn Haan

“Ik word steeds meer fan van het systemisch werken en vind jullie een hele mooie, oordeelloze en dienende manier hebben waarmee jullie omgaan met de deelnemers en de stof. Hierdoor kan iedereen zichzelf ontwikkelen in zijn eigen kracht.

Jullie hebben allebei een eigen stijl en een eigen energie die deze opleiding draagt, hierdoor heb ik een heel breed beeld gekregen van hoe systemisch werk in te zetten valt. Ik heb elke keer op gevoel gekozen bij welke groep ik wilde oefenen en heb daardoor precies datgene gekregen dat ik nodig had.”

Wendy Tacoma

“8 dagen opstellen (en leren over het theoretische deel) heeft mij het volgende gegeven:
Binding: met mijzelf en de groep
Ordening: inzicht in de volgorde en de modules van het systemisch werk
Balans: ik heb veel gegeven en ook veel genomen
Ik ga naar huis met prachtige inzichten, weg / teruggegeven stenen, mijn genomen lot en leven en dat ‘het lege midden’ heel veel te bieden heeft. Dank allemaal!”

“Ik heb de basisopleiding familieopstellingen als geweldig ervaren, het blijft ook nu elke dag nog na genieten. Een feestje!! Ik verheug me op de vervolg opleiding familieopstellingen in september.”

“Kon iedereen dit maar ervaren. Op het moment zelf is het niet altijd leuk, maar wat ben ik blij dat ik deze opleidingen gedaan heb. Ik gun dit iedereen.”

“Ik heb op een heel natuurlijke, warme manier geleerd om mijn plek in de wereld een beetje vanzelfsprekender te vinden.”

“In een vertrouwde fijne omgeving gebeurt er heel veel. Begeleid door Boudewijn en Ineke die veel aandacht hebben voor ieder individu.”

“Het is net alsof jullie elke vraag als een kado beschouwen. Zoveel aandacht en respect”.

“Wil je weten wie je was voordat je werd wie je nu denkt te zijn? Dan is dit echt een flabbergasting gave opleiding!”

Verzameling

“Ik was direct enthousiast toen Ineke en Boudewijn kwamen met het plan om praktijkdagen te organiseren. Na de basisopleiding en de opleiding familieopstellingen gevolgd te hebben, ga ik regelmatig naar een opstellingsavond, maar heb het zelf begeleiden nog niet in de praktijk gebracht/kunnen brengen. Ik hoopte voor mezelf weer een stapje verder te komen.
Het was heel inspirerend om een paar dagen met gelijkgestemden weer de diepte in de gaan. Elke opstelling was weer heel bijzonder en je leert zoveel van elkaar. Je kon oefenen met waar je behoefte aan had, als representant, als begeleider of je kon een vraag inbrengen. Daardoor zat er veel variatie in het programma.
We kregen weer meer handvatten over hoe je naar dingen kunt kijken en hoe je om kunt gaan met situaties die je kunt tegenkomen als beginnend begeleider. En ik kreeg voor mezelf weer inzichten in waar ik sta in mijn eigen proces. Dingen vielen op z’n plek en ik wist weer waarom ik daar was.Dank jullie wel, Ineke en Boudewijn, voor het organiseren van deze dagen op de jullie zo vertrouwde manier. Warm, relaxt en goed verzorgd. Voor mij waren deze dagen heel waardevol en ik hoop ook van harte dat jullie hiermee doorgaan. Het is fijn om zo te kunnen oefenen.Tot de volgende keer.”

Adriana Dallinga